Zdravom ishranom do lepe kose

Zdravom ishranom do lepe kose

Kosa je odraz Vašeg unutrašnjeg zdravlja i njene pravilne nege. Naučna istraživanja su pokazala da je uravnotežena ishrana koja uključuje proteine, sirovo voće i povrće, namirnice od celog zrna žitarica i odgovarajuću količinu zdravstveno korisnih ulja neophodna za zdravlje kose.
kosa
Na poglavini se nalazi od 100.000 do 350.000 folikula dlake. Kosa je najbrže rastuće tkivo sa prosečnim rastom od 0,5 do 1,7cm mesečno, a brzina rasta zavisi od genetike, pola, uzrasta i zdravstvenog stanja. Normalnim ispadanjem kose se smatra ispadanje do 100 dlaka dnevno. Kod rigorozne restrikcione ishrane, usled nedostatka pre svega proteina i gvožđa te hormonskog disbalansa može doći do smanjenja brzine rasta dlake i konačno do prekomernog opadanja.

Životni ciklus rasta kose

Dlaka se stvara u donjim delovima folikula dlake i raste u ciklusima. Kada se završi faza rasta, dlaka se izvesno vreme održava u folikulu, a potom odbacuje. Ciklus folikula se sastoji iz:

  1. stadijuma rasta (anagen) – period aktivnosti folikula, a trajanje ovog ciklusa zavisi od regiona tela, pola i starosti. Najdužu anagen fazu imaju folikuli poglavine, oko 3 godine.
  2. stadijuma regresije (katagen) – prelazna faza iz perioda aktivnosti u period mirovanja. U folikulima poglavine katagen traje oko 2 nedelje.
  3. stadijuma mirovanja (telogen) – faza mirovanja folikula u kojem je stara dlaka još prisutna, a koju će, kada otpočne naredni ciklus, potisnuti iz ležišta nova dlaka. U koži poglavine telogen traje nekoliko meseci.

Ovaj ciklus aktivnog rasta praćen periodom mirovanja varira od osobe do osobe i zavisi od starosti, ishrane i zdravstvenog stanja. Aktivnost jednog folikula je nezavisna od susednih.

Od čega se dlaka sastoji?

Dlaka se sastoji od proteina koji se naziva keratin, koji takođe učestvuje u građi nokta i spoljašnjeg zaštitnog sloja kože.
Dlaka se sastoji iz 3 sloja:

  1. Kutikula – zaštitni sloj dlake,
  2. Korteks – srednji sloj koji čini glavnu masu dlake i sastoji se od keratina,
  3. Medula – unutrašnji sloj koji nije prisutna kod svih dlaka.

Hemijska struktura dlake

Proteini čine osnovnu građu kose. Ostali elementi su voda, pigmenti, lipidi i elementi u tragovima.

Proteini

Proteini čine osnovnu građu kose, tako da je veoma važno da ishrana sadrži proteine, kako bi kosa bila zdrava i jaka. Samo proteini životinjskog porekla mogu podržavati rast kose jer sadrže sve esencijalne aminokiseline. Namirnice bogate proteinima su meso, riba, mleko i mlečni proizvodi, jaja. Meso sadrži i značajnu količinu gvožđa neophodnog za zdravlje kose jer je nedostatak ovog minerala u ishrani vodeći uzrok opadanja kose.

Gvožđe

Gvožđe je posebno važan mikroelement za kosu jer je neophodan za održavanje deobe ćelija u folikulu dlake. Najčešći uzrok opadanje kose jeste sideropenijska anemija. Meso, iznutrice, riba su dobri izvori gvožđa.

Vitamin C

Vitamin C je moćan antioksidans koji štiti ćelije od oksidativnog stresa izazvanog slobodnim radikalima. Najvažnija uloga vitamina C je stvaranje kolagena pravilne strukture, a pomaže i u apsorpciji gvožđa koji je neophodan za rast kose. Najbolji izvori vitamina C su citrusno voće, svo ostalo sirovo voće i lisnato povrće.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su esencijalne za zdravlje čoveka, organizam ne može sam da ih stvara pa se moraju uneti putem hrane. Omega-3 masne kiseline obezbeđuju ulja koja održavaju hidrataciju kože glave i kose i njen pravilan rast. Izvor su masne ribe a biljni izvori avokado, seme bundeve i orasi.

Vitamin A

Sebum je kompleksna lipidna materija koji hidrira kožu glave i pomaže održavanju zdrave kose. Bez sebuma naša kosa postaje suva. U Vašu ishranu uključite namirnice bogate beta karotenom poput slatkog krompira, šargarepe, bundeve, spanaća i kelja. Vitamin A se nalazi i u namirnicama životinjskoog porekla kao što su mleko i mlečni proizvodi i jaja.

Cink

Cink igra važnu ulogu u rastu kose jer je važan za stvaranje proteina koji čine osnovnu građu kose. Namirnice od celog zrna žitarica, meso, plodovi mora, jezgrasto voće i semenke su dobar izvor ovog mikroelementa.

Vitamin E

Slobodni radikali i ultraviolentno zračenje iz spoljašnje sredine oštećuju kosu pa je vitamin E izuzetno važan u sprečavaju oksidativnog stresa. Vitamin E pomaže u očuvanju integriteta ćelijskih membrana folikula kose. Dobri izvori vitamina E su hladno ceđena biljna ulja, jezgrasto voće, semenke, avokado.

Biotin

Biotin je neophodan za brojne enzimske reakcije organizma i pravilan metabolizam proteina, masti i ugljenih hidrata. Studija sprovedena na Harvard univerzitetu sugeriše da je biotin jedan od najvažnijih hranljivih materija za očuvanje jačine i teksture kose. Uključite hranu bogatu biotinom, kao što su namirnice od celog zrna žitarice, džigerica, žumanca, bademi, meso, riba.

Sve navedene hranljve materije (proteini, masne kiseline) i regulatorne materije (vitamini i minerali) treba davode poreklo iz pažljivo odabranih namirnica.

Ukoliko postoji problem naglog i velikog gubitka kose i potrebna je suplementacija, obratite se zdravstvenim profesionalcima. Problem opadanja kose treba rešavati na stručan način, timski zajedno sa farmaceutom-kozmetologom i dijetoterapeutom.