nutrikozmetik post

Da li postoje drugi zakoni osim zakona lepote?

Da li postoje drugi zakoni osim zakona lepote?

Iako se većina nas slaže da nije sve u izgledu, on značajno utiče na naše samopouzdanje. Kada izgledamo dobro, osećamo se dobro, a kozmetika nam u tome pomaže. Većina nas koristi kozmetiku svakodnevno. Ali kada bih Vas pitala da li je pasta za zube, šampon protiv peruti, tečnost za ispiranje usta, krema za zaštitu od sunca ili insekata kozmetički proizvod, dobila bih niz različitih mišljenja. Kako biste Vi definisali kozmetiku?
nutrikozmetik post ZAKONA LEPOTE

Nekad i sad

Коzmetika nije savremeni pronalazak. Ljudi su koristili različite supstance da bi promenili svoj izgled ili naglasili njegove karakteristike najmanje hiljadama godina unazad. Poznato je da se Kleopatra kupala u mleku da bi omekšala i izbledela kožu, muškarci i žene u Kini nijansirali nokte u boju prema društvenoj klasi kojoj pripadaju, dok su žene u staroj Grčkoj koristile otrovni olovo karbonat da bi postigle svetao ten. Danas na tržištu postoje hiljade različitih kozmetičkih proizvoda, svi sa različitim kombinacijama sastojaka. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama postoji oko 12500 jedinstvenih hemijskih sastojaka odobrenih za upotrebu u proizvodima za ličnu negu.

Šta je kozmetika?

Nije lako definisati kozmetički proizvod s obzirom da su u različitim zemljama na snazi različiti zakoni i pravilnici koji određuju zahteve za proizvod koji se registruje kao kozmetika. Pod pojmom „kozmetika“ smatra se skup delatnosti kojima je osnovni cilj negovanje lepote, a kozmetologija je kreativna kategorija ovih delatnosti. Osnovni zadaci kozmetologije su istraživanje svih faktora koji doprinose čišćenju, nezi i zaštiti kože, kose, noktiju, zuba i usne duplje, zatim mirisanju tela, maskiranju nedostataka kože, kose i noktiju kao i njihovom ulepšavanju. Dalji zadaci su istraživanje različitih povoljnih i nepovoljnih uticaja na kožu, kosu i nokte, u pronalaženju postupaka i preparata kojima se mogu otkloniti ili barem ublažiti fizičke i funkcionalne promene koje narušavaju izgled i otklanjaju pojave neželjenih delovanja kozmetičkih proizvoda. Važeća Uredba Evropske unije 1223/2009 koja definiše kozmetički proizvod, ne navodi posebnu grupu kozmetičkih proizvoda – dermokozmetički preparati, koji su sve popularniji. Sekcija za dermokozmetiku Nemačkog društva za dermofarmaciju, definiše dermokozmetičke preparate kao kozmetičke proizvode koji se primenjuju za čišćenje, zašititu i negu kože, a koriste se pod kontrolom dermatologa i farmaceuta.

Današnji koncept nege podrazumeva tesnu vezu između zdravlja i lepote, a dermokozmetika ih povezuje. Prilagođena rutina nege kože, adekvatan izbor proizvoda prilagođenih Vašem tipu kože i zdrav životni stil, sveukupno doprinose zdravom i lepo izgledu. Ukoliko želite da naučite više o dermokozmetici, sledeća objava će biti posvećena ovoj temi.