Upotreba cinka u nezi kože

Upotreba cinka u nezi kože

Šta je cink?

Cink je esencijalni mikroelement koji ima strukturnu i regulatornu ulogu u ljudskom organizmu. Najveći deo telesnog cinka se nalazi u kostima, koži i kosi, mrežnjači i drugim tkivima. Cink je potreban za aktivnost preko 100 enzima u organizmu, a neophodan je i za pravilno funkcionisanje imunog sistema, stvaranje proteina, sintezu DNK, deobu ćelija.

Preporučeni dnevni unos cinka iz hrane je 8mg za žene i 11mg za muškarce, dok se potrebe povećavaju u trudnoći (11 mg) i tokom dojenja (12 mg). Nutritivni izvori cinka uključuju crveno meso, iznutrice, ribu, morske plodove, pasulj, jezgrasto voće, namirnice od celog zrna i mlečne proizvode.
Dijetetski suplementi cinka su takođe dostupni u različitim farmaceutskim oblicima.

Simptomi nedostatka cinka uključuju zastoj u rastu, slab apetit, poremećaj ukusa i mirisa, gubitak kose, grubu i suvu kožu, usporeno zarastanje rana, razdražljivost, dijareju, mučninu i drugo.

Postoje dokazi da cink može biti koristan u tretmanu određenih kožnih stanja, ali je potrebno više studija koje bi potvrdile njegovu efikasnost. Ono što nauka govori o cinku jeste da je efikasan u tretmanu određenih tipova bradavica na koži, pelenskog osipa kod beba i kao aktivni sastojak u proizvodima za zaštitu kože od sunca, deluje kao fizički blokator UVA i UVB zraka. Brojna naučna istraživanja nisu dokazala efikasnost cinka u terapiji akni, ekcema ili psorijaze i gubitka kose.
cink

Da li je cink efikasan?

Određena količina cinka je neophodna za sveopšte zdravlje. Brojna naučna istraživanja podržavaju mnoge zdravstvene tvrdnje vezane za cink. Cink se odavno koristi u tretmanu različitih kožnih problema i česta je kozmetički aktivna supstanca u šamponima protiv peruti, kremama za tretman pelenskog osipa i proizvodima za zaštitu kože od sunca. Ukoliko razmišljate o suplementima koji sadrže cink ili primeni topikalnih proizvoda sa cinkom, prvo se posavetujte sa stručnim licem kako biste odabrali najbolji proizvod za sebe.