Ulje avokada u službi lepote

Ulje avokada u službi lepote

Da li ste ikada pomislili da Vaš tanjir krije tajne koje nam je priroda velikodušno dala da ostanete zdravi i sačuvate Vašu lepotu? Možda ste upoznali avokado kroz ukusne i egzotične recepte, ali je on mnogo više od ukusne namirnice.
uljeavokada
Avokado potiče iz Centralne Amerike i Meksika, ali se danas gaji širom sveta i odličan je nutritivni izvor korisnih masnih kiselina, najviše mononezasićenih i delom polinezasićenih masnih kiselina. Najvažnija masna kiselina avokada je oleinska, a prisutne su i palmitinska i linolna masna kiselina. Od vitamina prisutni su vitamini A, D i E, a od minerala kalijum, mangan, fosfor i silicijum.
Jedno posluženje avokada je 50 grama i sadrži: 5g mononezasićenih masnih kiselina (smanjuju ukupan i ,,loši” LDL-holesterol), 3g dijetnih vlakana (doprinose dobrom zdravlju crevne mikrobiote), 45µg folata (bitni za pravilan razvoj svih ćelija i tkiva, naročito u periodu trudnoće) i 0,1mg bakra (poboljšava apsorpciju gvožđa u digestivnom traktu, važan antioksidativni princip) što je zdravstveno vrlo korisno.

Prednosti konzumiranja ovog voća su ogromne za celokupno zdravlje organizma, pa su se godinama unazad spravljali različiti ekstrakti od avokada. Jedan od najkorisnijih ekstrakata avokada je ulje koje se dobija ceđenjem iz svežih plodova. Zahvaljujući svom hemijskom sastavu, te njegovoj izvanrednoj mogućnosti transepidermalne penetracije i hidratišućem i emolijentnom delovanju, ulje avokada je veoma cenjeno u kozmetičkoj industriji jer se lako aposrbuje u kožu, neguje njene dublje slojeve, omešava epidermis i olakšava deksvamaciju orožalih ćelija, što sve zajedno doprinosi očuvanju zaštitne funkcije kože.

Ulje avokada podstiče prirodnu proizvodnju kolagena čime se postiže revitalizacija kože, održavanje njenog tonusa i elastičnosti, i usporava nastanak finih linija i bora. Za razliku od drugih prirodnih ulja, ulje avokada prodire u dublje slojeve kože što ga čini odličnim sastojkom kozmetičkih proizvoda za negu zrele kože.

Ovo ulje poseduje veliku sposobnost vezivanja vode, čime sprečava gubitak vlage iz kože i pomaže joj da ostane hidrirana duže vreme, što je veoma značajno kod osoba sa suvom kožom. Usled nedostatka masnih kiselina, dolazi do nastanka neželjenih promena na koži i vremenom do suve, ispucale kože, smanjene elastičnosti i mekoće. Keratinizacija rožnog sloja je izmenjena, dehidratacija kože povećana i koža gubi svoju zaštitnu funkciju. Upravo primena ulja avokada, bogatog masnim kiselinama, može popraviti navedene neželjene promene zahvaljujući svom regenerativnom efektu i čest je sastojak “anti-age” kozmetičkih i dermokozmetičkih proizvoda i proizvoda za tretiranje suve kože. Pored toga, ovo ulje se pokazalo značajnim kod kožnih oboljenja kao što su ekcem i psorijaza jer oslobađa kožu od svraba i deluje umirujuće na iritiranu kožu.

Prednost hladno ceđenog ulja avokada nalazi se u bogatoj količini vitamina E koji je vodeći antioksidativni princip čovekovog organizma pa i kože. Vitamin E štiti ćelije kože od oksidacije i učestvuje u borbi protiv starenja kože i slobodnih radikala.

Kao emolijentni i okluzivni agens, ulje avokada je sastavni deo proizvoda za kupanje, preparata za negu kože, proizvoda za sunčanje, maski za lice i dekorativne kozmetike. Bogato antioksidansima, vitaminima i dobrim masnim kiselinama, ulje avokada štiti, hidririra i neguje Vašu kožu i u budućnosti će ovo ulje biti sve više prisutno u kozmetičkim formulacijama sa „anti-age“ efektom.