koza-kao-ekosistem

Tajne prirodne lepote – upoznajte vaš mikrobiom kože

Tajne prirodne lepote – upoznajte vaš mikrobiom kože

Naša koža je pod konstantnim uticajem faktora spoljašnje sredine, agresivnih sredstava za čišćenje, pa čak i lekova i kozmetičkih proizvoda. Savremeni način života podrazumeva čestu upotrebu antibiotika, konzumiranje hrane koja loše utiče na crevnu floru i upotrebu antibakterijskih proizvoda. Ovi uzročnici mogu narušiti i izmeniti bakterijsku ravnotežu naše kože, zbog čega poslednjih godina probiotici postaju aktivni sastojci proizvoda za negu. Iako ne postoji standardizovana definicija probiotika u svetu kozmetike, na tržištu je prisutno sve više proizvoda koji ih sadrže, jer su dobre bakterije neophodne za očuvanje zdravlja i lepote naše kože.
nutrikozmetik-f-post-koza-kao-ekosistem

Šta je mikrobiom?

Našu kožu treba prihvatiti kao ekosistem u kome živi veliki broj mikroorganizama (bakterija, virusa, gljivica) koji žive u korisnoj zajednici (simbiozi) i čine odbranu kože od neželjenih spoljašnjih uticaja. Isti mikroorganizmi su zaduženi za edukaciju imunog sistema kože.

Spoznavanje kože kao ekosistema koji obuhvata žive mikroorganizme i fizičko hemijsku sredinu u kojoj žive ukazuje da postoji vrlo delikatna ravnoteža između domaćina, kože čoveka, i mikroorganizama. Poremećaj opisane ravnoteže može dovesti da poremećaja fiziološkog stanja kože, bolesti ili infekcija kože.

Svi mikroorganizmi koji žive u telu čoveka i na telu čoveka čine mikrobiom. Mikroorganizmi koji žive u ili na određenom delu čovekovog organizma čine mikrobiotu, te kada je reč o koži govorimo o mikrobioti kože. Mikroorganizmi koji čine dobro čovekovom organizmu i koži čoveka su probiotski mikroorganizmi.

Kako mikroorganizmi štite našu kožu?

Dobre bakterije su neophodne za zdravu kožu. Mikrobiota kože predstavlja prepreku koja štiti kožu od različitih infekcija i oštećenja kože. Neke od ovih bakterija deluju antioksidativno i održavaju našu kožu u dobrom stanju i deluju protiv njenog starenja. Dakle, održavanje ravnoteže između ovih prijateljskih mikroorganizama pomaže našoj koži da se regeneriše i ostane zdrava i mlada što duže.

Svaki čovek ima različit sastav mikrobiote kože što zavisi od genetskog uticaja, fizičko hemijskih osobina kože, pola i uzrasta. Na sastav kožne mikrobiote utiče pre svega ishrana, a zatim spoljašnji činioci, životna i radna sredina, izbor odeće, upotreba antibiotika, kozmetička sredstva, sapuni, sredstva za higijenu i drugo.

Mnogi, a i učestali, poremećaji kože su na određeni način u vezi sa mikrobiotom kože, a najčešći su seboroični dermatitis, akne i atopični dermatitis. Analizom mikrobiote kože možemo pronaći način za smirenje ili lečenje ovih poremećaja kože i učiniti je zdravom i lepom.

Probiotici pomažu u isporuci dobrih bakterija našoj koži. Dobre bakterije mogu pomoći da se uspostavi prirodna ravnoteža kože, obezbeđujući joj neophodne hranljive materije kako bi ostala zaštićena od različitih uzročnika koji utiču na oštećenja i znake starenja. Probiotici deluju antiinflamatorno, što ih čini odličnim za smanjenje crvenila, iritacije i stanja kože poput akni, rozacee i psorijaze.