Prednosti meda u nezi kože

Prednosti meda u nezi kože

U današnje vreme kada se svest o zdravoj ishrani sve više razvija, takav interes se prenosi i na negu kože, kao najvećeg organa našeg tela.

med
Proizvodi za negu kože koji sadrže sve prirodne ili organske sastojke iz biljnih izvora su veoma popularni, a neki od tih sastojaka se mogu i konzumirati kao hrana.

Pčelinji proizvodi se koriste u različitim kozmetičkim proizvodima za negu kože i kose, među kojima se posebno izdvaja med. Med je proizvod pčela radilica, nastao iz nektara biljaka koji pčele sakupljaju i transformišu, kombinujući ga sa sopstvenim specifičnim supstancama, a zatim odlažu u košnice da odstoji i sazri. Sastav meda u najvećem procentu čine ugljeni hidrati, glukoza,fruktoza (95-99%), saharoza (2-5%) i voda (do 20%). Kada govorimo o nezi kože, med deluje antiinflamatorno, umiruje iritiranu kožu a zbog prisutnih alfa hidroksi kiselina olakšava uklanjanje izmurlih ćelije kože. On je jedan od omiljenih prirodnih supstanci namenjenih za negu kože jer kao prirodni humektans (ovlaživač) privlači vodu i zadržava vlagu u koži i pruža osećaj hidriranosti.

Med je čest sastojak maski za lice koje se mogu napraviti u kućnim uslovima, kombinujući ga sa voćem i povrćem, mlekom, jogurtom, jajima, maslinovim uljem, mekinjama, kvacem itd.

Nedavno je globalna pažnja umerena na posebnu vrstu meda, a reč je o manuka medu. Manuka je zimzeleno drvo koje raste na Novom Zelandu, ali se može naći i u Australiji. Manuka med nastaje od nektara cveta manuka drveta. Manuka med se svrstava u superiorne namirnice zbog posebne smeše aktivnih sastojaka (“manuka faktor”), a tvrdnje ističu da je oko 100 puta potentniji od drugih vrsta meda zbog jačih antimikrobnih svojstava i sposobnosti isceljenja. Takođe, deluje kao humektans, privlači i zadržava vlagu u koži, hidrirajući dublje slojeve, umiruje i čisti kožu i sprečava stvaranje nečistoća.

Manuka med ima veoma široku upotrebu iako u ovom trenutku dokazi njegove superiornosti ostaju nejasni, ali poznatih neželjenih efekata nema, tako da ukoliko ga uključite u negu kože i kose, možete samo upoznati njegovu dobru stranu.