nutrikozmetik post

Nesvakidašnji čuvar zdravlja i lepote

Nesvakidašnji čuvar zdravlja i lepote

U današnje vreme kada su kozmetički proizvodi koji sadrže sastojke iz prirode veoma popularni, određene namirnice koje koristimo u svakodnevnoj ishrani takođe postaju deo ovih formulacija.
nutrikozmetik post jogurt

Šta je hladno, kremasto i ukusno? Jogurt!

Još bolje, jogurt je značajan deo pravilne ishrane za sve uzraste, doprinosi dobrom zdravlju i smanjuje rizik od bolesti.
Jogurt sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su neophodne organizmu, zdravstveno korisne masne kiseline, malu količinu laktoze (značajno manje nego u mleku), sve vitamine B grupe, vitamine D i A, značajnu količinu kalcijuma. Niska energetska vrednost jogurta (61 kcal/100g) doprinosi održavanju poželjne telesne mase.
Jogurt se pravi od probiotskih bakterija, Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus termophilus, a jogurtu se dodaju i sledeće probiotske bakterije Lactobacillus acidophillus, Lactobacillus casei i Bacillus bifidus koje održavaju dobro zdravlje digestivnog trakta, daju podršku imunom sistemu, ublažavaju znake bolesti i skraćuju trajanje bolesti.

Prijatelj kože

Sećate se da lepota dolazi iznutra? Esencijalne amino kiseline, masne kiseline i vitamin A jogurta su osnovni nutrijenti za pravilnu građu kože i održavanje lipidnog pokrova kože odnosno za lepotu kože. Probiotske bakterije su važne za uspostavljanje ravnoteže mikrobiote (mikroflore) kože i smanjenje rizika od različitih neželjenih promena kože usled dejstva različitih činioca iz spoljašnje sredine. Potrošači sve više stiču znanja o mikrobioti kože i ulozi dobrih bakterija u zdravlju kože što podstiče holistički pristup u postizanju ravnoteže između unutrašnjeg i spoljašnjeg blagostanja. Prekomerno čišćenje i pranje kože može ukloniti i dobe i loše bakterije, što znači da postoji interesovanje za proizvode koji mogu nadoknaditi dobre bakterije, a samim tim i poboljšati zdravlje kože.

Nežni eksfolijator i borac protiv fleka

Jogurt sadrži mlečnu kiselinu i može se koristiti kao sastojak pakovanja ili maski za lice. Mlečna kiselina deluje kao nežni eksfolijator jer ubrzava obnavljanje ćelija kože, zadržava vodu i poboljšava vlažnost i elastičnost kože, dajući joj svež i mladalački izgled. U kombinaciji sa limunovim sokom koristi se kod hiperpigmentacija kože čineći je čistom, svilenkastom i glatkom.
Jogurt doprinosi fiziološkoj funkciji imunog sistema što smanjuje rizik za nastajanje atopijskih promena kod dece i različitih ekcematoznih promena na koži svih uzrasta.