Lubenica – magičan sastojak lepote ovog leta

Lubenica – magičan sastojak lepote ovog leta

Promenom godišnjeg doba menjamo rutinu nege kože koju obično obogatimo nekim novim sastojkom, a ovog leta je lubenica u centru pažnje.

lubenice
Kada govorimo o lubenici kao namirnici, to je voće kojem se raduju sve uzrasne grupe. Ona ima nisku energetsku vrednost, nizak sadržaj dijetnih vlakana ali obiluje šećerom i posledično ima visok glikemjski indeks. Lubenica sadrži 8,1mg vitamina C/100g, male količine vitamina B grupe (osim vitamina B12), β-karoten i likopen. Zdrave i fiziološki uhranjene osobe mogu konzumirati lubenicu tokom letnjih dana ali treba da obrate pažnju na količinu. Osobe sa prekomernom telesnom masom, insulinskom rezistencijom i dijabetesom moraju poslušati savet dijetoterapeuta kada se radi o konzumiranju lubenica i dinja. Dinje i lubenice imaji visok sadržaj kalijuma te osobe sa bubrežnom insuficijencijom moraju biti oprezne prilikom konzumiranja dinja i lubenica.

Lubenica ima jedinstvenu kombinaciju fitonutrijenata koji imaju značajno mesto u nezi kože. Žene u Koreji generacijama koriste lubenicu za negu kože da bi umanjile crvenilo kože, umirile zapaljenske promene i brže obnovile ćelije kože. Lubenica sadrži vodu u visokom procentu (92%) ali njene prednosti idu izvan hidratacije jer je bogata antioksidansima poput vitamina C i likopena. Oni čuvaju kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima od UV zračenja i drugim agensima iz spoljašnje sredine. Kada govorimo o kozmetičkim formulacijama, ekstrakt lubenice se dobro kombinuje sa drugim kozmetički aktivnim sastojcima i ne ometa njihovu efikasnost. Pri izboru kozmetičkog proizvoda za negu kože obratite pažnju da isti sadrži ekstrakt lubenice a ne samo miris jer to nije ono što tražite.

Na svetskom tržištu ima dosta proizvoda koji sadrže ekstrakt lubenice kao glavni sastojak a vodeći je korejski brend Glow Recipe sa proizvodima Watermelon Glow Sleeping Mask i Watermelon Glow Pink Juice Moisturizer. Na našem trižištu možete pronaći proizvod Watermelon after-sun mask brenda Sephora, masku za lice i dekolte namenjenu svim tipovima kože. Nakon nanošenja, maska pruža osećaj hlađenja, deluje umirujuće na kožu koja je bila izložena sunčevim zracima i rehidrira je u roku od 10 minuta. Krajnji rezultat je koža koja je osvežena i hidrirana.

U kućnim uslovima možete napraviti masku od lubenice i jogurta koja je vrlo korisna za negu kože. Nakon nanošenja na lice, ostaviti desetak minuta i isprati. Lubenica hidrira i neguje kožu dok mlečna kiselina i enzimi prisutni u jogurtu nežno uklanjaju odumrle ćelije kože.