Kozmetički proizvodi za tretman pega i fleka

Kozmetički proizvodi za tretman pega i fleka

Hiperpigmentacije predstavljaju poremećaje boje kože, kose, sluzokože i noktiju i nastaju usled povećane količine melanina, uzrokovane prekomernom izlaganju suncu, upalnim procesima i hormonskim promenama, a karakterišu se kao tamna područja, odnosno pege i fleke. Posvetljivanje kože je jedan od najbrže rastućih segmenata industrije lepote, posebno u afričkim i azijskim zemljama, dok se ovi proizvodi u Evropi više koriste za izjednačavanje tena i uklanjanje pega i fleka i deo su anti-age programa za usporavanje procesa starenja. Proizvodi za posvetljivanje kože koji sadrže supstance odobrene od nadležnih institucija mogu se koristiti pod nadzorom lekara ili dermatologa, jer svaka upotreba zakonski neregulisanih ili ilegalnih supstanci može dovesti do značajnih zdravstvenih problema.

pege-i-fleke

Melanin i boja kože

Boja kože zavisi od pigmenata kao što su hemoglobin, karoten i melanin, ali je melanin određuje u najvećoj meri. Iako je boja kože je genetski determinisana, ona zavisi i od delovanja sunčeve svetlosti. Melanin se stvara u epidermalnim ćelijama koje se zovu melanociti. Svaki melanocit je okružen grupom keratinocita, koji kako se pomeraju prema površini epidermisa, nose sa sobom melanin i tako svi epidermalni slojevi deluju kao štitnik od UV zraka. Melanin takođe štiti organizam od prekomernog stvaranja vitamina D koji u visokim koncentracijama deluje toksično. Melanociti su u organizmu široko rasprostranjeni, te ih pored kože, ima i u folikulu dlake, u oku, oko krvnih sudova i perifernih nerava itd.
Poremećaj u broju melanocita, njihovoj distribuciji ili proizvodnji melanina, dovodi do nastanka hiperpigmentacija.

Kozmetički aktivne supstance za posvetljivanje kože

Često korišćene kozmetički aktivne supstance u kozmetičkim proizvodima za izbeljivanje kože su hidrohinon, arbutin, kojic kiselina, derivati askorbinske kiseline, glikolna kiselina, niacinamid, glutation, neki biljni ekstrakti, rezveratrol i drugi. Tretinoin i azaleinska kiseliina se svrstavaju u kategoriju lekovitih supstanci i zabranjene su kao sastojak kozmetičkih proizvoda.

Retinoidi

U retinoide spadaju različiti derivati vitamina A kao što su retinol, retinilpalmitat, retinilacetat, retinaldehid, tretinoin, izotretinoin. Tretinoin i izotretinoin spadaju u kategoriju lekova i izdaju se uz recept. Tačan mehanizam delovanja retinoida nije u potpunosti poznat, ali se zna da se vezuju za specifične receptore u epidermisu i dermisu i na taj način regulišu aktivnost keratinocita i sprečavaju nastajanje hiperpigmentacijskih promena kože.
Retinol je veoma popularan sastojak kozmetičkih anti-age proizvoda, ali je veoma problematičan sa aspekta formulacije, izrade i čuvanja preparata, jer se lako razgrađuje pod uticajem svetlosti i kiseonika. Retinol se najčešće koristi kod ostarele i fotoostarele kože u kombinaciji sa voćnim kiselinama, vitaminom C, arbutinom i rezultati su vidljivi nakon 4 do 6 nedelja upotrebe.

Hidrohinon

Hidrohinon je najpopularnije sredstvo za posvetljivanje kože preko 50 godina unazad. Prirodno se nalazi u kafi i čaju, ali ga ima i u pivu i vinu. Deluje tako što ometa proizvodnju melanina i smanjuje količinu već postojećeg melanina u koži. Zbog široke upotrebe hidrohinona, sprovedene su brojne studije da bi se dokazala ili opovrgnula teza o njegovoj kancerogenosti. On je od 2001. godine zabranjen za upotrebu u kozmetičke svrhe, ali američka Agencija za hranu i lekove (FDA) smatra je hidrohinon u koncentraiji od 2% bezbedan i efikasan. OTC proizvodi obično sadrže 2-3% hidrohinona, ali dermatolozi mogu propisati i veću koncentraciju. Zbog jačeg efekta, najčešće se kombinuje sa tretinoinom, koji sprečava oksidaciju hidrohinona, poboljšava njegovu penetraciju u stratum corneum, omogućava eliminaciju melanina deskvamacijom i povećava proliferaciju keratinocita.
Dužina upotrebe hidrohinona je veoma važna. Njegov efekat je vidljiv nakon 4-6 nedelja primene, a obično se ne preporučuje upotreba duža od 6 meseci. Preparati sa hidrohinonom se nalaze u obliku kreme ili gela i nanose se noću, zbog fotoosetljivosti. Kada se tokom dana koriste kreme sa hidrohinonom, one bi trebalo da sadrže i UV filtere.

Arbutin

Arbutin je prirodni derivat hidrohinona koji se nalazi u borovnici, brusnici i medu, i ima sličan mehanizam delovanja kao hidrohinon. Efikasna koncentracija arbutina nije određena, mada proizvođači kozmetičkih proizvoda za posvetljivanje kože navode 1%. Najčešće se koristi za uklanjanje pega i fleka nastalih kao posledica starenja i izlaganja suncu.

Kojic kiselina

Kojic kiselina je prirodni metabolit određene vrste gljiva koji inhibiše proizvodnju melanina. Njena dozvoljena koncentracija u proizvodima za izbeljivanje kože varira od 1-4% a može se naći u različitim topikalnim oblicima (kreme, losoni, serumi, sapuni, maske i hemijski pilinzi) i često se kombinuje sa drugim kiselinama ili supstancama za izbeljivanje.
Kojic kiselina je veoma efikasna u otklanjanju pega i fleka nastalih kao posledica starenja i lečenja akni. Ona je dobra zamena kod ljudi koji su osetljivi na hidrohinon, a dužina upotrebe za ujednačavanje tena je 1-2 meseca. Tokom dugotrajne upotrebe kojic kiseline, koža postaje osetljivija i neophodna je svakodnevna UV zaštita, posebno kod osoba koje dosta vremena provode na suncu.

Askorbinska kiselina i njeni derivati (vitamin C)

Vitamin C je pogodan zbog bezbedne primene ali je veoma nestabilan (oksidabilan, termolabilan), pa se u kozmetičkim proizvodima koristi njegov stabilan derivat magnezijum-askorbilfosfat (MAP). Vitamin C se u proizvodima za posvetljivanje kože koristi u koncentraciji od 3% do 5% i efikasan je u otklanjanju hiperpigmentacija prouzrokovanih starenjem i izlaganjem suncu.

Pored navedenih supstanci, postoji veliki broj prirodnih sastojaka u proizvodima za izbeljivanje kože koji predstavljaju alternativu gore pomenutih supstanci. Elaginska kiselina i rezveratrol su jaki antioksidansi koji se upotrebljaju u prevenciji nastanka oštećenja i pigmentacije kože izazvane UV zračenjem. Ekstrakt i mleko soje i niacinamid (oblik vitamina B3) sprečavaju preuzimanje melanocita od strane keratinocita i na taj način deluju na proces izbeljivanja kože. Kao i većina drugih supstanci, efikasni su u smanjenju hiperpigmentacija prouzrokovanih starenjem.

Danas se na tržištu nalazi veliki broj kozmetičkih i/ili dermokozmetičkih proizvoda za uklanjanje hiperpigmentacija na koži. Bilo koji proizvod koji se koristi u tretmanu hiperpigmentacija mora biti potpuno bezbedan i bez ikakvih neželjenih efekata, jer će jedino tako biti prihvatljiv kao kozmetički proizvod. S obzirom da se proces melanogeneze stalno odigrava u koži, jedino dugoročna upotreba ovih proizvoda može da dovede do smanjenja broja fleka i njihovog intenziteta.