Kozmetički proizvodi za muškarce

Kozmetički proizvodi za muškarce

Nega kože i poznavanje kozmetičkih proizvoda je uglavnom primarno interesovanje ženske populacije. U poslednjih nekoliko godina kozmetičke kuće sve više poklanjaju pažnju muškarcima, promovišu kozmetičke proizvode različitih namena specijalno formulisane za osobe muškog pola i pružaju im bitne informacije kako bi se proširilo njihovo znanje o nezi kože. Da bi kozmetički tretmani kod mušakaraca bili uspešni, moramo se upoznati sa postojećim anatomskim razlikama, a početni režimi nege treba da se zasnivaju na osnovnim načelima zdravlja kože.

muskarci

Anatomske razlike

Koža muškaraca i žena se ne razlikuje do puberteta, nakon čega nastaju histološke i funkcionalne razlike zbog uticaja seksualnih hormona. Usled debljeg epidermisa i dermisa i veće gustine kolagena i elastina, koža muškaraca sporije stari. Iako je procentualni gubitak kolagena isti i za muškarce i žene, žene imaju ,,tanju’’ kožu pa je gubitak kolagena proporcionalno veći i izraženiji.
Muški polni hormoni utiču na lojne žlezde koje produkuju i izlučuju više sebuma, kao i na rast grubih dlaka brade zbog čega koža muškaraca sporije stari i treba joj manje dodatne hidratacije nego ženama.

Nega kože

Kozmetički proizvodi za muškarce treba da poštuju biološke i funkcionalne karakteristike muške kože, a da ostanu efikasni i jednostavni. Za svakodnevnu negu su neophodna osnovna tri koraka koji čine osnov za održavanje zdrave kože uz smanjenje prekomernog stvaranja sebuma, uklanjanje mrtvih ćelija i smanjenje zapaljenskog procesa, čime se poboljšava barijerna funkcija kože uz odabir uravnoteženih kozmetičkih formulacija.

Prvi korak podrazumeva upotrebu sredstva za čišćenje koje odgovara Vašem tipu kože jer čišćenje samo vodom ili sapunom za telo nije dovoljno. Voda neće ukloniti nečistoće i sebum, a sapuni za telo narušavaju pH kože. Proizvode za čišćenje kože lica treba koristiti svakodnevno (ujutru i uveče) kako bi se uklonile nečistoće, višak sebuma i znoja i neposredno pre brijanja kako bi se omekšale dlake brade. Neka sredstva za umivanje mogu sadržati i supstance za blagi piling kože koje uklanjaju mrtve ćelije i nečistoće sa površine epidermisa i popravljaju teksturu kože.
Drugi korak uključuje proizvode za brijanje koji mogu biti namenjeni za vlažno ili suvo brijanje i na tržištu se mogu naći u raznim oblicima, poput penastih kremova, pena, gelova ili sapuna. Mnogi od ovih proizvoda sadrže protivupalne i umirujuće sastojke (aloja, arnika, kamilica, zeleni čaj, mentol, cink oksid) koji smanjuju iritaciju kože nakon brijanja.
Treći korak se odnosi na proizvode za negu kože koji treba da odgovaraju Vašem tipu kože kako bi se postigao njihov maksimalni efekat. Ako imate kožu podložnu stvaranju akni, obratite pažnju na reč “nekomedogen” na proizvodima. Ukoliko je Vaša koža osetljiva, treba izbegavati formulacije sa potencijalnim iritansima, poput adstrigenasa i mirisa. I na kraju, svi tipovi kože treba da koriste hidratantne sastojke poput hijaluronske kiseline ili ceramida, a ne samo oni sa suvom kožom. Sredstva za hidrataciju obezbeđuju vlagu koži i smanjuju pojavu finih inija i bora.

Još jedno važno pravilo podrazumeva svakodnevnu upotrebu sredstva za zaštitu kože od sunca, a ne samo kada je sunčevo zračenje intenzivno. Najbolje je izabrati proizvod sa širokim spektrom SPF 30 ili više i naneti na sve izložene površine kože pre izlaska iz kuće, a možete se odlučitii za hidratantno sredstvo formulisano sa SPF-om.
Način života diktira izbor kozmetičkih proizvoda, ali se treba pridržavati osnovnih koraka u nezi kože. Kozmetički proizvodi bi trebali da sadrže aktivne sastojke čija je efikasnost naučno dokazana kako bi se očuvalo zdavlje kože obnovom, zaštitom i jačanjem svih ćelijskih funkcija.