Kozmetički proizvodi za decu

Kozmetički proizvodi za decu

Koža Vašeg deteta je veoma osetljiva pa je njena adekvatna nega od suštinskog značaja. Čišćenje, nega i zaštita dečije kože predstavlja osetljivu temu za roditelje kojima je zdravlje deteta na prvom mestu ali i za proizvođače kozmetičkih proizvoda za decu koji imaju poseban zadatak da formulišu proizvod sa maksimalnim učinkom i minimalnim rizikom tokom upotrebe.

za-decu

U prvim nedeljama života površina dečije kože je neutralna što povećava njenu osetljivost ka mikrooranizmima i infekcijama. Nakon toga počinje da se formira kiseli omotač kada počinju da se luče male količine znoja i sebuma i počinje kolonizacija kože mikroorganizmima. Koža odojčadi se strukturno i funkcionalno razlikuje od kože odraslih, a proces njenog sazdrevanja se nastavlja i posle prve godine života. Njihova koža je tanka jer rožnati sloj sadrži veću količinu vlage i ima rastresitiju strukturu što se manifestuje kao manja otpornost ka isušivanju i delovanju spoljašnjih uticaja. Pored toga, postoji veći odnos površine i zapremine nego kod odraslih i manje lučenje znoja i sebuma.

Izbor sirovina koje se koriste za izradu kozmetičkih proizvoda za decu mora biti u skladu sa zakonskim propisima i preporukama koje osiguravaju bezbednost proizvoda. Kriterujumi za izbor sirovina su toksikološki profil supstance, potencijalni iritirajuči efekat, mikrobiološki kvalitet i čistoća supstance. Bez obzira o kojem tipu kozmetičkog proizvoda za decu govorimo, prisustvo boja, mirisa i konzervanasa treba da bude minimalno i dozvoljena je upotreba samo onih koji su posebno odrobreni kozmetičkim propisima. Kada je reč o kozmetičkim aktivnim supstancama koje ulaze u sastav ovih proizvoda, njihovi efekti na dečijoj kože mogu biti fizički i/ili hemijski, a danas postoji veliki broj dozvoljenih supstanci poput, biljnih ekstrakata (kamilice, nevena, sleza, aloje), vitamina (tokoferol, pantenol), proteina pšenice i mleka, adstrigenasa (zink oksid) i UV filtera za štitu kože od sunca.

Neželjena dejstva kozmetičkih proizvoda za decu su veoma retka i češće se dešavaju zbog neadekvatne primene proizvoda nego zbog nekvalitetenog proizvoda, tako da najbolji savet, kada je reč o nezi dečije kože, glasi “manje je više, a dodatno je i ekonomičnije”.

Na tržištu postoje proizvodi dečije kozmetike namenjeni za pranje i čišćenje, negu i zaštitu (od delovanja urina i fecesa i štetnog UV zračenja), a mogu biti i višenamenski koji kombinuju više različitih delovanja u jednom proizvodu, kao što je najčešća kombinacija nege i zaštite dečije kože. U izboru adekvatnog proizvoda za Vaše dete mogu vam pružiti stručna lica poput kozmetologa, farmaceuta, pedijatra ili dermatologa.