nutrikozmetik post

Upoznajte vašu kožu

Upoznajte vašu kožu

Kako doživljavate svoju kožu? Kao jednostavan omotač Vašeg tela ili kao veoma specifičan organ složene građe? Da bismo imali ispravan pristup u nezi kože, ako želimo da dugo bude zdrava, blistavog i lepog izgleda, moramo upoznati građu kože.
nutrikozmetik post koža

Koža se sastoji od tri sloja: epidermis, dermis i hipodermis.

Epidermis (epitelno tkivo) je površinski i jedini sloj kože koji se vidi i štiti nas od spoljašnjih štetnih uticaja (UV zračenje, duvanski dim, zagađenje, bakterije) i kontroliše prolaz svega što iz spoljašnje sredine dođe u dodir sa kožom. U epidermisu su prisutne četiri vrste ćelija. Keratinociti čine 90% ćelija i sintetišu keratin (takođe prisutan u kosi) koji štiti epidermis. Druge vrste ćelija su melanociti, pigmentne ćelije kože koje štite od UV zračenja, Merkelove ćelije, ključne za osećaj dodira i Langerhansove ćelije, koje čine deo našeg imunološkog sistema.

Sam epidermis je podeljen na pet slojeva kroz koje migriraju epidermalne ćelije od bazalnog sloja, gde se stvaraju, ka površinskom sloju. Na samoj površini epidermisa stvara se tanak emulzioni sloj sastavljen od vode, masti i znoja i naziva se hidrolipidni film, a pomaže u zaštiti kože, sprečava njeno isušivanje i brani kožu od bakterija.

Dermis je vezivno tkivo koje se sastoji od tri sloja i obezbeđuje koži mehaničku potporu, rigidnost i debljinu. Dermis obezbeđuje hranljive materije epidermisu i igra ključnu ulogu zarastanju rana. On sadrži folikule dlake, lojne (sebum) i znojne žlezde i mrežu krvnih sudova. Komponente dermisa koje ga izgrađuju su voda, elastin, fibroblasti, glikoproteini i kolagena vlakna.

Hipodermis, kao najdublji sloj kože, sastoji se pretežno od masnih ćelija zvanih adipociti. U njemu se skladišti energija neophodna za normalno funkcionisanje organizma. Takođe, hipodermis vezuje kožu za misiće i kosti i omogućava njenu pokretljivost i štiti telo od fizičkog šoka.

Da bi se održalo zdravlje kože potrebno je prisustvo različitih hranljivih materija, proteina, masti, ugljenih hidrata, te vitamina, minerala i fitohemikalija i svakako vode. Njihovo svakodnevno prisustvo u ishrani je nepohodno, ali važan je i njihov optimalan odnos. Unos tečnosti je od izuzetnog značaja za održanje navedene građe kože.

Koža je veoma poseban organ sa funkcijama od vitalnog značaja za normalno funkiconisanje celog tela. Znanje o njenoj građi i funkcijama koje obavlja predstavlja odličnu osnovu za izbor adekvatne nege kože koja pomaže očuvanju njenog zdravlja i lepote.