Koža i hormoni

Koža i hormoni

Hormonske promene su normalna pojava tokom određenih životnih perioda žena i muškaraca. Kada je koža u pitanju, ključno je razumeti kada su hormoni uzročnici njenog izmenjenog stanja i na taj način izabrati adekvatan tretman.
hormoni-i-koza

Pubertet – vreme za čišćenje i hidrataciju

Pubertet počinje oko 10. godine života i praćen je mnoštvom fizičkih i psiholoških promena koje su posledica porasta nivoa polnih hormona. Lojne žlezde stvaraju velike količine sebuma koji začepljuje pore i koža postaje masna. Kao posledica, može doći do stvaranja akni, a posebno su pogođeni lice i leđa.

Savet za negu kože: Dobro očistiti kožu ujutru i uveče blagim sredstvom za čišćenje koje ne isušuje kožu, a odstranjuje nečistoće. Nakon toga naneti proizvod za hidrataciju koji će Vašu kožu učiniti glatkom i mekanom, a ten ujednačen.

Stabilan period, od 18 do 45 godina – vreme za anti-age

Na kraju puberteta naši hormoni se smiruju, osim kod žena kada se dešavaju promene u različitim fazama menstrualnog ciklusa. Tokom ovulacije ili neposredno pre početka ciklusa, može doći do pojave bubuljica u T-zoni, posebno na bradi. Hormonske akne se mogu javiti i ukoliko koristite kontraceptivnu terapiju koja Vam ne odgovara.

Savet za negu kože: Dobro očistite kožu ujutru i uveče kako biste uklonili šminku, prašinu, znoj i druge nečistoće. Izaberite tretman prema vašim potrebama, bilo da se radi o posvetljivanju fleka, matiranju lica, anti-age režimu. U ovom periodu treba početi sa tretiranjem područja oko očiju kako biste usporili proces starenja. Kolagen i hijaluronska kiselina su ključni sastojci proizvoda koji održavaju kožu hidriranom i elastičnom.

Menopauza – sačuvajte sjaj zrele kože

Kako se približavamo srednjem dobu, nivo estrogena i progesterona opada i reproduktivni period se završava. To se na koži oslikava gubitkom elastičnosti tkiva i punoće lica, javljaju se bore i znaci starenja postaju sve vidljiviji. Smanjena proizvodnja estrogena uzrokuje smanjenu proizvodnju kolagenih vlakana i hijaluronske kiseline. Estrogen igra ulogu u hidrataciji i pigmentaciji kože, zbog čega u menopauzi koža postaje suva i javljaju se tamne fleke i neujednačen ten.

Savet za negu kože: Ovo je vreme za borbu protiv bora primenom anti-age tretmana i održavanje kože hidriranom, kako bi se ojačao hidrolipidni film, postaklo obnavljanje ćelija kože i stimulisala proizvodnja kolagena.

Saveti za negu za sva životna doba

Bez obzira na Vaše godine, postoje tri ključna koraka u svakodnevnoj nezi kože. To su hidratacija, piling i zaštita kože od sunca. Hidratacija je prvi korak ka savršenoj koži. Piling treba primenjivati jednom nedeljno kako biste uklonili mrtve ćelije kože sa površine i održali kožu čistom i sjajnom. Ultravioletni zraci (UV zraci) su glavni uzrok prevremenog starenja kože što znači da treba koristiti proizvode za negu koji sadrže SPF (Sun Protection Factor), bez obzira na godišnje doba i količinu sunčevog zračenja.

Hidratacija

Voda je drugi uslov života, čovekov organizam nema rezerve vode te se ona mora svakodnevno unositi u optimalnim količinama. Zdrava i lepa koža traži izdašnu hidrataciju koja se postiže unošenjem dovoljne količine tečnosti, pre svega vode.
Preporuke za unos tečnosti su za odrasle žene 2,7 litara na dan, a za odrasle muškarce 3,7 litara dnevno. Navedena količina tečnosti se obezbeđuje pijenjem vode i konzumiranjem namirnica koje sadrže veliki udeo vode (voće, povrće, mleko i mlečni napici).