Ishrana, kožna i crevna mikrobiota

Ishrana, kožna i crevna mikrobiota

Koža i gastrointestinalni trakt imaju nekoliko zajedničkih osobina: bogati su krvnim sudovima, sadrže veliku količinu tečnosti, gusto su inervisani i kolonizovani su velikim brojem mikroorganizama. Pravilna funkcija i kože i gastrointestinalnog trakta su esencijalni za homeostazu čovekovog organizma.

Ishrana i gastrointestinalne bolesti imaju uticaja na kožu. Gastrointestinalni trakt i koža imaju vezu sa centralnim nervnim sistemom i imunim sistemom putem intestinalne (crevne) mikrobiote.

Crevna mikrobiota ima ogroman uticaj na imuni sistem i metabolizam kože. Koža takođe poseduje svoju mikrobiotu koja nije istog sastava u svim delovima kože. Stalna mikrobiota kože ima odlučujući uticaj na održavanje imune funkcije kože.

Crevna i kožna mikrobiota zajedno utiču na zdravlje kože. Neravnoteža crevne mikrobiote (dysbiosis) uzrok je nastanku akni, rozacee, atopičnog dermatitisa ali i prevremenog starenja. Neravnoteža kožne mikrobiote isto može da dovede do ovih stanja. Na određene faktore koji imaju uticaj na mikrobiotu kože ne možemo da utičemo, a to su starost, pol i genetika. Međutim, preterano čišćenje, toniziranje i pilingovanje, nedovoljna hidratacija i određena šminka mogu poremetiti ravnotežu i dovesti do suvoće kože, crvenila, preteranog stvaranja sebuma.

Veza između ishrane, mikrobiote i oboljenja kože najbolje se može potvrditi na primeru akni. Ishrana bogata dodatim šećerima i mastima može dovesti do neravnoteže crevne mikrobiote i mikrobiote kože. Opisani način ishrane povećava stvaranje oleinske masne kiseline i triglicerida u keratoznim ćelijama kože što je dobra podloga za rast bakterija Propionibacterium acnes koje stimulišu stvaranje sebuma.

Zato je važno da negujemo kožu kako spolja, tako i iznutra. Uravnotežena ishrana prema Vašim potrebama koja čuva crevnu mikrobiotu i nega kože koja podrazumeva proizvode koji čuvaju kožnu mikrobiotu, daju pozitivan ishod. Da biste održali zdravu mikrobiotu kože, izbegavajte agresivne sapune, mirise i abrazivna sredstva za toniziranje.

Farmaceutska i kozmetička industrija su duboko zagazile u svet probiotika, prebiotika i sinbiotika u cilju održavanja ravnoteže kako crevne mikrobiote tako i mikrobiote kože odnosno održavanja dobrog zdravlja i izgleda kože. Veće znanje o zdravoj mikrobioti kože daje mogućnost bolje formulacije kozmetičkih proizvoda za tretman određenih kožnih stanja i razvijaju se novi dermatološki tretmani u cilju poboljšanja našeg fizičkog izgleda.