Hijaluronska kiselina – vaše tajno oružje u borbi protiv starenja kože

Hijaluronska kiselina – vaše tajno oružje u borbi protiv starenja kože

Starenje kože je praćeno promenama na koži u vidu smanjenja elastičnosti i stvaranja bora kao i strukturnim promenama koje utiču na izmenu kontura lica. Hijaluronska kiselina zauzima centralno mesto u borbi protiv starenja jer pruža mnoštvo koristi za kožu. Nauka podržava upotrebu hijaluronske kiseline na različite načine, tako da ne oklevajte pri izboru kada je vidite na listi sastojaka željenog proizvoda.
HIJALURONSKA KISELINA – VAŠE TAJNO ORUŽJE U BORBI PROTIV STARENJA KOŽE

Fileri sa hijaluronskom kiselinom

Strukturne promene u koži mogu se rešiti hirurškim putem (face lifting) ili nadoknadom izgubljenog mekog tkiva pomoću dermalnih punioca. Punioci sa hijaluronskom kiselinom se primenjuju intradermalno, pod kontrolom stručnog lica, u cilju nadoknade mekog tkiva u koži koje je strukturno izmenjeno starenjem. Ako se primene neadekvatno, dublje, skraćuje im se vreme trajanja, a ako se primene površinski, mogu se javiti diskoloracije ili prenaglašen efekat punoće. Trajanje punioca je obično od 6 do 12 meseci, što zavisi od vrste proizvoda koji se primenjuje i pregiba koji treba da se koriguje. Punioci sa hijaluronskom kiselinom su namenjeni za korekciju umerenih i jako izraženih bora a koža dobija gladak i zategnut izgled.
Neželjeni efekti koji se mogu javiti su alergijske reakcije, crvenilo, otok i bol na mestu aplikacije koji spontano prolaze nakon nekoliko dana. Mogu se desiti i teže komplikacije ali svi neželjeni efekti nestaju nakon razgradnje hijaluronske kiseline u tkivu, jer je ona biodegradabilna.

Kreme sa hijaluronskom kiselinom

Kreme sa hijaluronskom kiselinom nikada neće moći da popune duboke bore kao dermalni punioci, ali i dalje pomažu da se smanje tragovi starenja kože. Kako hijaluronska kiselina ima sposobnost vezivanja velike količine vode (2% hijaluronske kiseline vezuje 98% vode), ona vlaži suvu kožu, povećava elastičnost zrele kože i smanjuje pojavu bora. Hijaluronska kiselina je sastavni deo dnevnih i noćnih kremova, gelova za negu kože, seruma, maski za lice i drugih anti-age proizvoda. U kozmetičkim proizvodima se koristi u koncentraciji od 0,025 do 0,05%.

Oralni suplementi i hijaluronska kiselina

Razvijena je nova generacija proizvoda hijaluronske kiseline u obliku dijetetskih suplemenata. Kao izvor korišćena je hijaluronska kiselina iz biljaka koja može da se meša sa različitim sastojcima: sušenim kolagenom iz biljaka, vitaminom C i masnim kiselinama. Ukoliko se dijetetski suplementi hijaluronske kiseline koriste tokom dva do tri meseca, hijaluronska kiselina se apsorbuje u krv i putem krvi može stići u dermis kože čineći kožu bolje hidriranom, zategnutijom i baršunastom.
Dijetetski suplementi hijaluronske kiseline odlična su zamena za dermalne punioce ili kreme sa hijaluronskom kiselinom. Ali nemojte zaboraviti da upotreba ovih dijetetskih suplemenata treba da bude praćena pravilnom i raznovrsnom ishranom i zdravim načinom života.