Grožđe – hrana ili lepota?

Grožđe – hrana ili lepota?

Kozmetički proizvodi sa aktivnim jedinjenjima iz biljaka uživaju sve veću popularnost jer predstavljaju dobru zamenu sintetičkim supstancama i zadovoljavaju potrebe potrošača koji su okrenuti prirodnoj kozmetici. U poređenju sa sintetičkim supstancama, biljni izvori su umerenijeg dejstva, biorazgradivi su i imaju biološku i terapeutsku aktivnost. Lekovita i kozmetička svojstva grožđa i vina su poznata od davnina, a vekovima kasnije istraživači u Francuskoj su počeli da proučavaju njihove potencijalne zdravstvene koristi.

grozdje

Grožđe je voće koje se koristi u ishrani širom sveta a sadrži različite aktivne materije kao što su organske kiseline, ulja i polifenoli. Flavonoidi, stilbeni i proantocijanidini su najčešće prisutni polifenoli u grožđu. Rezveratrol i njegovi razgradni produkti stalno privlače pažnju naučnika zbog mogućnosti sve veće primene ali i kozmetičke industrije koja ih koristi u različitim proizvodima.
Polifenoli se najviše nalaze u opni i semenkama grožđa. Mnogi naučnici veruju da polifenoli imaju do 50 puta jaču antioksidativnu aktivnost od vitamina E i 20 puta jaču aktivnost od vitamina C. Pored antioksidativne sposobnosti, štiite kožu od ultravioletnog zračenja i odlažu starenje kože. Takođe pokazuju antimikrobno delovanje i promovišu oporavak kože.
Antiaging proizvodi su u konstatnom porastu na tržištu jer se sve više ljudi odlučuje za manje invazivne nehirurške alternative za usporavanje procesa starenja kože. Ekstrakt grožđa predstavlja odličan balans između upotrebe tradicionalnih supstanci u klinički testiranim, efikasnim, savremenim proizvodima za negu.
Zaštita kože od UV zračenja se sve više smatra delom anti-age rutine i kada govorimo o zaštiti kože od sunca, danas je prisutan globalni trend razvoja efikasnih hemijskih sredstava za zaštitu kože od sunčevih zraka, jer se broj obolelih od karcinoma kože povećao u poslednjih nekoliko decenija. Prirodna jedinjenja dobijaju veliku pažnju jer imaju antioksidativna, antiinflamatorna i imunomodulatorna svojstva, koja pružaju dodatnu zaštitu od štetnih efekata UV zraka. Kombinacija prirodnih jedinjenja sa sintetičkim agensima može biti dobra strategija. Polifenoli smanjuju oksdisativni stres, sprečavaju proces inflamacije i deluju imunosupresivno tako da mogu biti važna komponenta u kozmetičkim proizvodima za negu kože nakon izlaganja suncu.
Primeri kozmetičke primene biološki aktivnih jedinjenja iz grožđa:

  • antioksidatno delovanje, stimulacija rasta ćelija kože: antocijani, galna kiselina, katehin, epikatehin, proantocijanidini, rezveratrol, melanin;
  • odlaganje starenja kože (,,antiaging’’ dejstvo), zaštita od sunčevog zračenja, nega usana: ferulinska kiselina, kafeinska kiselina, galna kiselina, proantocijanidini, resveratrol;
  • tartarinska kiselina: hemijski i fizički eksfolijant, reguliše pH kože, umanjuje pigmentaciju kože;
  • oleinska kiselina, linolenska kiselina i vitamin C su nutrijenti za kožu ali imaju i antioksidatvno dejstvo.

Francuske banje locirane u blizini vinograda i vinarija su među prvima uvele tretmane sa proizvodima na bazi grožđa i vina. Caudalie je poznati francuski brend dermokozmetičkih proizvoda koji sadrže aktivne supstance dobijene iz grožđa. Ekstrakti vina i grožđa sadrže moćne antioksidanse koji smanjuju pojavu finih linija i bora, smanjuju pojavu tamnih fleka i drugih znakova starenja kože. Takođe, Caudalie kombinuje ekološku etiku i savremenu kozmetičku nauku kako bi proizveli efikasne proizvode različitih namena za negu kože u kojima nećete pronaći parabene, mineralna ulja, natrijum lauret sulfat (NaLS) ili supstance životinjskog porekla.