“Dokazane” koristi antioksidanasa – nauka ili marketing

“Dokazane” koristi antioksidanasa – nauka ili marketing

Globalno tržište anti-age proizvoda je u konstantnom porastu, a potražnja za hranom i kozmetikom bogatom antioksidansima značajno doprinosi takvom trendu. Kompanije čiji proizvodi sadrže antioksidanse, ističu njihove zdravstvene koristi. Zato smo ovde da istražimo da li su zaista antioksidansi ključ uspeha u borbi protiv starenja kože ili dobar marketing.
strategija-protiv-starenja

Šta su slobodni radikali?

Slobodni radikali se definišu kao atomi ili molekuli sa nesparenim elektronima. Ostali reaktivni molekuli su molekularni kiseonik, singlet kiseonik i hidrogen peroksid. Zajedno slobodni radikali i reaktivni kiseonični molekuli se označavaju kao reaktivne kiseonične vrste (engl. Reactive Oxygen Species; ROS).

Osim oštećenja proteina i lipida ćelija kože i proteina ekstracelularnog matriksa, slobodni radikali su uzrok inflamacije. Slobodni radikali se neprestano stvaraju u telu, ali u slučajevima oksidativnog stresa sistem zaštite kože može biti nedovoljan i dolazi do propadanja ćelija, prevremenog starenja kože i razvoja određenih bolesti. Antioksidansi su supstance koje prekidaju oksidaciju “hvatajući’ slobodne radikale.

Antioksidansi u hrani

Vitamin E je glavni telesni antioksidans dok je vitamin C rezervni telesni antioksidans, a oba štite kožu od oštećenja slobodnim radikalima poreklom iz spoljašnje sredine. Nutritivni izvori vitamina E su sirovo jezgrasto voće, hladno ceđena ulja, tunjevina, losos, avokado.

Elagna kiselina je prirodni fenolni antioksidans, ublažava oksidativni stres i tako štiti kožu od preranog starenja i drugih oštećenja, a prirodno je sadržana u bobičastom i jagodičastom voću, grožđu, breskvi i naru.

Flavonoidi su organska jedinjenja biljnog porekla, a za zdravlje i lepotu kože značajno je njihovo antizapaljensko i antioksidativno dejstvo. Sadržani su u voću, povrću, čokoladi, čaju i vinu. Borovnice od svog bobičastog voća imaju najveći antioksidativni potencijal jer sadrže više flavonoida (antocijane, katehine, kvercetin, kemferol), elagičnu kiselinu, elagotanine, rezveratrol i vitamin C. Grožđe takođe ima značajan sadržaj flavonoida. Prisustvo većeg broja antioksidativnih materija u navedenim namirnicama štiti kožu od uticaja slobodnih radikala odnosno preranog starenja kože.

Antioksidansi u kozmetici

Antioksidansi su veoma nestabilna jedinjenja. Kada su izloženi kiseoniku ili svetlosti, oni se razgrađuju, zbog čega proizvođači često koriste neprozirnu ambalažu. Da bi pokazali svoj efekat, antioksidansi moraju biti pristuni u adekvatnoj koncentraciji uz odabir pogodne podloge koja će osigurati njihovu stabilnost i oslobađanje iz preparata i prelaz u dublje slojeve kože ili kosu.

Oksidativni stres je veoma prepoznat u naučnim istraživanjima i antioksidansi su veoma značajni za sveobuhvatno zdravlje i prevenciju bolesti. Međutim, kada su u pitanju kozmetički proizvodi, antioksidansi su korisni za njihovu stabilnost, ali je još uvek malo naučnih činjenica koje dokazuju njihovu efikasnost u očuvanju mladolikosti i odlaganju starenja kože.