Da li se razlikuju suva i dehidrirana koža?

Da li se razlikuju suva i dehidrirana koža?

Ako osećate da je Vaša koža neprijatno zategnuta, možete pretpostaviti da imate suvu kožu. Ali ona može biti i dehidrirana jer joj nedostaje vlaga (voda). Postoji velika razlika između suve i dehidrirane kože iako se, subjektivno, obe mogu doživeti isto – jednostavno rečeno, suvo. Saznajte koje su karakteristike suve i dehidrirane kože, kako biste znali da ih razlikujete i prilagodite negu kože njenom stanju.

suva-koza

Suva koža

Suvu kožu karakteriše smanjeno lučenje znojnih i lojnih žlezda i ovom tipu kože nedostaje sebum (ulje). Na površini suve kože nalazi se oskudan hidrolipidni film što smanjuje njenu zaštitno-barijernu funkciju. Suva koža je tanka, nežna, providna. Pore nisu vidljive, koža je mat i bez sjaja, sklona crvenilu i perutanju, ispucalosti i vrlo ranom nastanku bora. Uz sve to se često javlja i svrab. Pored genetske uslovljenosti, suva koža može nastati kao posledica prirodnog starenja, a veoma je osetljiva na promene temperature, na vetar, sunčevu svetlost i hemijske nadražaje. S obzirom da ovom tipu kože nedostaje “ulje”, ono se mora nadoknaditi kozmetičkim proizvodima bogatim lipidnim sastojcima. Lipidi sadrže esencijalne masne kiseline koje popunjavaju nastale pukotine između dermalnih ćelija, jačaju zaštitno-barijernu funkciju i koža postaje mekša, jača i manje suva. Upravo jedan od uzroka nastanka suve kože može biti i nedostatak esencijalnih masnih kiselina u ishrani.

Kako negovati suvu kožu?

Sredstva za čišćenje suve kože moraju biti blaga ostavljajući tanak sloj koji će nadoknaditi prirodni manjak masnoća. Tražite proizvode bogate lipidima koji obnavljaju epidermalne lipide kože čime se jača odbrambena funkcija rožnatog sloja.

Dehidrirana koža

Dehidrirana koža je izuzetno česta. Većina ljudi ima određeni stepen dehidratacije kože, posebno oni koji žive u visoko naseljenim područjima. Dehidrataciju kože najčešće uzrokuju zagađen vazduh, grejanje u zatvorenim prostorijama, UV zraci, hormonski disbalans, abrazivna sredstva za čišćenje kože, smanjen unos tečnosti i loše navike u nezi kože. Svaki tip kože može dehidrirati s vremena na vreme, pa čak i veoma masna koža. Znaci dehidracije su vrlo česti na čelu blizu linije glave, spoljašnjih obraza i oko očiju, a manifestuju se u vidu perutanja površinskog sloja i osećaja neprijatnog zatezanja kože.

Kako vratiti vlažnost koži?

Dehidrirana koža podrazumeva manjak vlage, što znači da treba unositi dovoljno tečnosti, ali unos vode nije dovoljan da bi se sačuvala vlažnost kože. Gubitak vode sa kože se naziva transepidermalni gubitak vode (TEGV). Najbolji način da se sačuva vlažnost kože jeste upravo da se spreči gubitak vode. Postoje sastojci koji mogu usporiti transepidermalni gubitak vlage, a tu spadaju humektansi i okluzivi. Humektansi u kozmetičkim proizvodima pomažu koži da privuče i zadrži vodu, kako iz dubljih slojeva kože tako i iz spoljašnje sredine, a okluzivi ,,zaključavaju” vlagu u koži sprečavajući transepidermalni gubitak vode. Najpopularniji humektansi u proizvodima za negu su hijaluronska kiselina, koja vezuje veliku količinu vode, natrijum PCA (pirolidon karboksilna kiselina), mlečna kiselina, glicerin, propilen glikol, urea, sorbitol , amino kiseline, kolagen, elastin, med i drugi,a od okluzivnih sastojaka često su pristuni vazelin, pčelinji vosak, razna biljna ulja, lanolin, silikonska ulja.

Uravnotežena i raznovrsna ishrana i dovoljan unos tečnosti su osnovni uslov za zdrav izgled kože, ali upotreba odgovarajućih kozmetičkih proizvoda značajno doprinosi očuvanju njenog integriteta i lepog izgleda. Ukoliko i dalje imate sumnju u stanje Vaše kože, obratite se stručnom licu koje će Vam dati pravu dijagnozu i predlog proizvoda za negu koji odgovaraju Vašoj koži, kako biste brzo i efikasno rešili problem.