Da li je konzumiranje kolagena korisno za kožu?

Da li je konzumiranje kolagena korisno za kožu?

Proteini ulaze u sastav kože, kose i noktiju i njihova upotreba u kozmetičke svrhe je poznata od davnina. Proteini koji ulaze u sastav kozmetičkih proizvoda povećavaju elastičnost kože i formiraju film koji čini kožu glatkom, zategnutom i jedrom. Međutim, konzumiranje kolagena postaje sve popularnije, pa se postavlja pitanje da li je to još samo jedan mit kada je nega kože u pitanju ili je ipak naučno opravdano.

kolagen

Šta je kolagen?

Kolagen je čvrst nerastvorljiv protein i osnovni strukturni protein kože koji čini 75% njene strukture. Kolagen ima veliku sposobnost vezivanja vode, smanjuje transepidermalni gubitak vode, štiti kožu od iritacije i pucanja usled primene deterdženata i zbog njegovih višestrukih koristi za kožu, veoma je važno podsticati njegovu proizvodnju.
Kada se sinteza kolagena odvija normalno, koža izgleda glatko i zategnuto. Međutim, posle 25. godine života, proizvodnja kolagena se usporava, i svakom godinom se gubi oko 1,5% kolagena, koža se tanji i počinju da se stvaraju bore.
Pored smanjene proizvodnje kolagena, vidljivi znaci strarenja nastaju i zbog smanjene proizvodnje elastina koji daje koži elastičnost i hidriranost, smanjene aktivnosti lojnih i znojnih žlezda, spoljašnjih uticaja kao što je izlaganje sunčevim zracima, pušenju i zagađenom vazduhu.

Teorija iza kolagenskih pića

Zbog svoje značajne uloge u održavanju mladalačkog izgleda, kolagen je postao popularna komponenta “anti-age” proizvoda jer povećava količinu vlage u koži i taj način je čini zategnutom.
Neki od kozmetičkih proizvoda sadrže sam kolagen, dok drugi sadrže sastojke kao što su hijaluronska kiselina, vitamin A, vitamin C, retinol i tretinoin koji bi trebalo da stimulišu njegovu proizvodnju u telu. Vitamin C ima važnu ulogu u stvaranju kolagena kao koenzim enzima hijaluronidaze odgovorne za pravilnu strukturu kolagenog tkiva. Nutrijenti koji podržavaju stvaranje kolagena osim amino kiselina preklom iz namirnica životnjskog porekIa i vitamina C su: prolin (belance jajeta), antocijanidini (tamno modro i crveno voće), bakar (jezgrasto voće, meso, plodovi mora) i vitamin A (mleko i mlečni proizvodi, jetra).

Uspeh topikalnih proizvoda koji sadrže kolagen doveo je do verovanja da konzumiranje kolagena može imati “anti-age” efekte, iako ne postoje naučni dokazi koji to potvrđuju.

Kolagen se može pronaći u mnogim oblicima, uključujući tablete, kapsule, žvake, praškove ili unapred izrađene napitke. Problem sa tabletama, pilulama ili praškom je što ovi oblici mogu proći kroz sistem za varenje bez razlaganja. Pored toga, obično sadrže pomoćne supstance koje ih čine manje potentnim od tečnih suplemenata. Unosom navedenih proizvoda u organizam, kolagen se razgrađuje do amino kiselina u gastrointestinalnom traktu, odakle se amino kiseline apsorbuju u krvotok, ali se nikada zna gde će ih telo distribuirati. Telo obično šalje amino kiseline tamo gde postoji potreba, s tim da prioritet imaju vitalni organi poput srca i mozga, u odnosu na kožu. Čak i ako redovno konzumirate kolagen, koji se razgrađuje do amino kiselina koje ulaze u krvotok, nema garancije da će amino kiseline iz kolagena završiti u strukuri kože.

Obećanja koja stoje iza proizvoda koji sadrže kolagen nisu potvrđena. Ne postoji čudotovrni napitak protiv starenja već samo izbor načina ishrane i načina života koji zajedno daju zdrav i mladalački izgled. Ukoliko konzumirate kolagen, a ne menjate način života neće biti efekta na elastičnost i zateguntost Vaše kože.