Da li injekcije vitamina B12 pomažu u smanjenju telesne mase?

Da li injekcije vitamina B12 pomažu u smanjenju telesne mase?

Neki centri za smanjenje telesne mase u svetu predlažu injekcije B12 vitamina kao deo programa za mršavljenje navodeći da ove injekcije daju više energije i ,,pojačavaju metabolizam’’ i tako doprinose smanjenju telesne mase.

vitamin-B12

Šta je vitamin B12?

Vitamin B12 je vitamin rastvorljiv u vodi koji ima više ekskluzivnih osobina u odnosu na druge vitamine rastvorljive u vodi jer poseduje značajne fiziološke funkcije u organizmu čoveka. Nutritivni izvori su isključivo namirnice životinjskog porekla pa ga najviše ima u mesu, jetri, prerađevinama od mesa, a u manjoj količini se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima.
Nedostatk B12 vitamina je rizik za nastajanje megaloblastne anemije, neuroloških i mentalnih poremećaja. Davanje injekcija B12 vitamina će energetski osnažiti osobe sa deficitom B12 vitamina ali neće imati nikakvo ,,energetsko dejstvo’’ kod osoba koje nemaju deficit vitamina B12. Davanje velikih količina vitamina B12 nije rizično za zdravlje, ali B12 vitamin može da ima interakcije sa drugim lekovima.

Dakle, kada govorimo o smanjenju telesne mase, davanje injekcija vitamina B12 je još samo jedan mit u nizu i one ne doprinose njenom smanjenju.

Ukoliko želite da rešite problem prekomerne telesne mase, ne verujte brzim i jednostavnim rešenjima. Promenite način života, pre svega ishrane i fizičke aktivnosti i spavajte dovoljno. Za sva dodatna pitanja se obratite dijetoterapeutu da biste na stručan i zdravstveno bezbedan način postigli željeno smanjenje telesne mase.