Čudotvorni molekul – hijaluronska kiselina

Čudotvorni molekul – hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je čudotvorni molekul koji ima izraženu sposobnost vezivanja vode, utiče na vlažnost i elastičnost kože i vredna je komponenta brojnih kozmetičkih proizvoda.
hijaluronska-kiselina

Fiziološki sastojak kože

Prosečno ljudsko telo sadrži oko 15 grama hijaluronske kiseline. Najviše je zastupljena u ekstracelularnom prostoru dermisa, zajedno sa kolagenim i elastičnim vlaknima. Oko polovine ukupnog sadržaja hijaluronske kiseline u organizmu se nalazi upravo u koži, pa se može reći da je koža glavni rezervoar hijaluronske kiseline. Međutim, jedna trećina se svakodnevno kataboliše, a proizvodnja usporava kako starimo.
Hijaluronska kiselina ima veliki kapacitet vezivanja vode (1 gram hijaluronske kiseline može da veže oko 6 litara vode). Naučne studije su pokazale da hijaluronska kiselina učestvuje u održavanju ekstracelularnog prostora, kontroliše hidrataciju tkiva, održava elastičnost kože i učestvuje u regulaciji zarastanja rana.

Hijaluronska kiselina u kozmetičkim proizvodima

Zbog svojih povoljnih efekata na kožu, hijaluronska kiselina se godinama koristi u mnogobrojnim kozmetičkim proizvodima, posebno dnevnim i noćnim kremovima, gelovima za negu kože, serumima, maskama za lice i drugim anti-age preparatima. Nakon aplikacije, na koži se stvara nepropustljivi, lagani film koji sprečava epidermalni gubitak vlage čime se vraća tonus i glatkoća koži. Zbog svoje velike molekulske mase hijaluronska kiselina ne može da penetrira u kožu, pa vrši samo vlaženje površinskih slojeva kože. Iz tog razloga, razvijena je ideja o fragmentaciji molekula i sintezi molekula manjih molekulskih masa, radi dobijanja efikasnije kozmetički aktivne supstance. Hijaluronska kiselina manje molekulske mase bolje prodire u kožu i ima izraženiji efekat na ublažavanje bora i hrapavosti kože.

Hijaluronska kiselina i ishrana

Nutritivni izvori hijaluronske kiseline su lisnato zeleno povrće (kelj, brokoli), korenasto povrće (šargarepa), citrusno voće (narandža, grejpfrut), banana i vezivno tkivo životinja.