Čišćenje pribora za šminkanje

Čišćenje pribora za šminkanje

Pribor za šminkanje je savršeno mesto za razmnožavanje mikroorganizama te njegovo čišćenje treba da bude sastavni deo Vašeg ulapšavanja. Dakle, vreme je da se očiste četkice i sunđeri, kako bi koža ostala zdrava, lepa i negovana.

ciscenje

Zašto treba čistiti pribor za šminkanje i kliko često?

Redovno čišćenje četkica i sunđera za šminkanje je veoma važno da bi se sprečio razvoj mikroorganizama na/u njima. Pribor za šminkanje je u kontaktu sa kožom, ali i sa sebumom i znojem, pa bakterije mogu začepiti pore i pospešiti stvaranje akni. Redovno čišćenje pribora za šminkanje je siguran način da se sačuva besprekoran ten, a i šminka će duže ostajati na licu i biti efektnija ukoliko su četkice dobro očišćene.
Pribor za šminkanje bi trebao da se čisti posle svake upotrebe jer se tako sprečava razvoj mikroorganizama i produžava vek trajanja pribora. U sunđere uđe više nečistoće nego u četke, tako da njih treba češće čistiti.

Čime se čisti pribor za šminkanje i kako?

Pribor za šminkanje se čisti specijalnim sredstvima za čišćenje četkica, ali bebi šampon ili blagi sapun i topla voda mogu biti adekvatna zamena.
Četkice od prirodne dlake treba čistiti blagim sapunom ili bebi šamponom i toplom vodom, kružnim pokretima, pri čemu se ovaj postupak može ponoviti nekoliko puta. Ako su četkice sintetičke, koristi se specijalno sredstvo za čišćenje pribora koje se ne ispira.
Sunđeri za šminkanje zahtevaju malo drugačij pristup. Naneti malo sapuna na sunđer, potopiti ga u vodu i nežno stiskati dok ne izađe sva zaostala šminka. Nakon pranja, ostavite četkice i sunđere da se osuše.

Ne zaboravite Vaš neseser za šminku.

Nesesere ili torbice u kojima se drži šminka takođe treba redovno prati, jer se i u njima nalaze mikroorganizmi koje su u kontaktu sa priborom. Dakle, svakih par nedelja, oprati torbicu ili neseser ručno ili u mašini za veš.