Banana i njene koristi za kožu

Banana i njene koristi za kožu

Banana, voće koje je dostupno tokom cele godine, sadrži hranljive materije i regulatorne materije korisne za zdravlje. A da li ste znali da su banane odlične za očuvanje zdravlja i negu Vaše kože? Pulpa ploda se može koristiti u maskama za lice koje su namenjene suvoj, mešovitoj i zreloj koži.

banana

Banane sadrže hranljive materije poput α-karotena, β-karotena, luteina i zeaksantina koji se jednim imenom nazivaju karotenoidi i bitni su za odbranu kože od zapaljenja i slobodnih radikala. Vitamin C u banani doprinosi stvaranju kolagena i rezervni je telesni antioksidans.

Hidrirajući efekat

Banane sadrže oko 75% vode, što znači da su odlične za hidrataciju kože i sprečavaju isušivanje i perutanje kože. Da bi se regenerisala suva i dehidrirana koža, izgnječite zrelu bananu i nanesite na lice. Izbegavajte kontakt sa očima. Ostavite masku na licu da odstoji 15 do 20 minuta i nakon toga isperite mlakom vodom. U trenutku će Vaša koža postati meka i glatka. Ako imate izuzetno suvu i kožu sklonu perutanju , možete dodati med u masku za lice.

Anti-age efekat

Banana je efikasno sredstvo u borbi protiv bora. Kora banane sadrži esterifikovane masne kiseline koje deluju eksfolijativno, pomažu uklanjanju finih bora i linija i stimulišu cirkulaciju u koži. Za anti-age masku za lice koja je puna vitamin E i karotena iskombinujte avokado i bananu. Vitamin E u avokadu kombinovan sa hranljivim sastojcima u banani bori se protiv slobodnih radikala i popravlja nastala oštećenja kože.

San i izgled kože

Izgled kože zavisi od dubine i trajanja sna. Banana sadrži amino kiselinu triptofan koja je potrebna za stvaranje hormona melanotonina tzv. “hormona sna”.

Crevna mikrobiotae

Prebiotska vlakna se nalaze u značajnoj količini u banani što je od velikog značaja za održavanje zdravlja crevne mikrobiote, a utiče i na zdravlje kože i sastav kožne mikrobiote.