Akne

Akne

thumbnail

Šta su akne?

Akne predstavljaju jednu od najčešćih dermatoza. Javljaju se podjednako kod svih rasa i oba pola, sa najčešćom pojavom kod adolescenata (oko 85%). Bez obzira na starosnu dob pojedinca koji pati od nekog oblika akni, postojanje akni predstavlja terapijski, psihološki i sociološki problem.
Genetika je jedan od glavnih uzroka nastanka akni, ali se javljaju i kao posledica začepljenja folikula, prekomernog stvaranja sebuma, upale i rasta Propionibacterium acnes. Propiobacterium acnes kolonizicija je izraz poremećene kožne mikrobiote i uzrok je nastanku zapaljenskog procesa. U osnovi, ciklus se odvija na sledeći način: koža proizvodi višak sebuma koji sa ćelijama kože zatvara pore (folikule), bakterije se umnožavaju na koži i kao rezultat nastaju lezije (akni). Postoji nekoliko faktora koji mogu pogoršati pojavu lezija akni, kao što su hormoni, stres i određeni lekovi. Takođe, uverenje da određene namirnice sa visokim glikemijskim indeksom mogu uticati na pojavu akni nije u potpunosti naučno dokazano, ali ishrana bogata dijetnim vlaknima i fermentisanim mlečnim proizvodima, suplementacija probioticima/sinbioticima značajno doprinosi uspehu lečenja akni.

Tretman akni

S obzirom da je uzrok akni složen, pristup lečenju je individualan, promenljiv i zahteva nekoliko koraka prilagođenih svakom pacijentu. Do sad nije utvrđen nijedan univerzalni lek koji smanjuje ili sprečava nastanak akni. Rana intervencija i preventivno lečenje uglavnom su efikasni u rešavanju svih osim najtvrdokornijih slučajeva ovog čestog, kozmetički promenjivog i po pacijente uznemiravajućeg stanja. U zavisnosti od težine oblika akni, primenjuju se lekovi za lokalnu, a kod težih oblika (po preporuci doktora) i lekovi za sistemsku terapiju.

Sredstva za čišćenje kože sa aknama treba da budu blaga, dermokompatibilna (u skladu sa tipom kože), efikasna i sadrže sastojke koji su razgradivi, dok je hidratacija neophodna kao mera sprečavanja ili kao glavna mera tokom i nakon lokalne dermatološke terapije. Izbor leka i/ili dermokozmetičkog/kozmetičkog sredstva zavisi od kliničke slike akni. Na tržištu postoje brojni kozmetički proizvodi za čišćenje i negu kože sa aknama koji sadrže različite kozmetički aktivne supstance poput, glikolne i mlečne kiseline, salicilne kiseline (do 2%), derivata vitamin A (retinol, retinolski estri, retinaldehid), triklosana, rastvorljivih cinkovih jedinjenja (cink glukonat) ili različitih biljnih ekstrakata. Tretman akni u suštini zahteva farmakološki pristup, odnosno lečenje akni adekvatnim lekom, ali svakako uz odgovarajuće kozmetičke proizvode.
Obzirom da su akne izraz zapaljenskog procesa i disbioze kože, dodavanje probiotika/sinbiotika čini značajnu pomoć u lečenju akni jer se znatno skraćuje lečenje i povećava broj vrsta mikroorganizma potrebnih za očuvanje zaštitne kožne barijere.

Praktični saveti za svakodnevnu negu kože zahvaćenu aknama obuhvataju :

  • čišćenje – koža treba da se čisti dva do tri puta dnevno sa prilagođenim sredstvima koja obezbeđuju adekvatno pranje/čišćenje, a ne dovode do narušavanja kožne barijere i iritacije. Najbolje je kožu očistiti ujutru kako bi se uklonio ostatak sredstva za lokalnu terapiju i/ili višak sebuma, i uveče, pre spavanja, kako bi se uklonile sve prisutne nečistoće i ostaci šminke sa kože. Ukoliko se neko bavi sportom, lice bi trebalo da se očisti i nakon završene fizičke aktivnosti;
  • negu – nega kože nakon čišćenja podrazumeva upotrebu proizvoda koji sadrže nekomedogene supstance;
  • zaštitu kože od sunca – pola sata pre izlaska iz kuće, trebalo bi naneti adekvatan proizvod za zaštitu kože od sunca sa SPF 15 tokom zimskog perioda, a tokom leta sa SPF 45 i više;
  • ne treba istiskivati i bušiti akne, jer mogu postati veće i samim tim treba više vremena da nestanu;
  • određena šminka, puderi ili preparati za kosu mogu zatvoriti pore i pogoršati akne, pa je važno izabrati kozmetičke proizvode na kojima je naznačeno sa su nekomedogeni;
  • izbegavati usku odeću koja vrši pritisak na kožu i može dovesti do pojave akni na tim delovima tela.Akne se mogu ublažiti adekvatnim lečenjem, negovanjem kože i pravilnom ishranom, što zahteva zajednički trud pacijenta, dermatologa, kozmetologa i dijetoterapeuta, kako bi se postigli što bolji rezultati i veća efikasnost odabranog tretmana i sprečila nova pojava akni.